Emne
Mikroøkonomi (BØK265)
Dette er et introduksjonsemne i mikroøkonomi, som sammen med makroøkonomi utgjør fundamentet i samfunnsøkonomi (engelsk: "economics"). Gjennom dette emnet vil studentene bli kjent med sentrale mikroøkonomiske begreper, samt lære seg både tolkning og anvendelse av grunnleggende modeller innenfor konsumentteori, produksjonsteori, og likevektsdannelse i markedene for varer og tjenester i økonomien. Studentene vil bli kjent med grunnleggende modeller for markedssvikt og spillteori. Studentene vil også bli eksponert for sentrale begreper og modeller innen offentlig økonomi.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2020-2021. Merk at det kan komme endringer.
Semesters
Fakta
Emnekode
BØK265
Vekting (stp)
10
Semester undervisningsstart
Høst
Undervisningsspråk
Norsk
Antall semestre
1
Vurderingssemester
Høst
Innhold
- ressursbegrensninger
- alternativkostnader
- marginalanalyser
- konsumentteori
- produksjonsteori
- markedslikevekter
- monopol
- eksternaliteter
- skatt
- kollektive goder
Læringsutbytte
Kunnskap
Etter endt emne skal studentene
- kunne forklare sentrale begreper og ha tilegnet seg en grunnleggende forståelse for de sentrale modeller og teorier faget bygger på.
- evne å se kompleksiteten og omfanget av hva som styrer økonomisk adferd blant konsumenter og produsenter.
- ha utviklet god kunnskap om hvordan formalisere økonomiske aktørers beslutninger, og økonomiske utfall i samfunnet.
Ferdigheter
Etter endt emne skal studentene
- kunne benytte mikroøkonomisk teori til å analysere hva som driver økonomiske aktører i ulike situasjoner.
- kunne bruke mikroøkonomisk teori til å analysere relevante problemstillinger i markeder med og uten fullkommen konkurranse.
- kunne anvende teoretiske modeller og konsepter som grunnlag for å evaluere og utvikle både bedrifters og organisasjoners økonomiske beslutningsstrategier.
- kunne identifisere ressursbegrensningene og nytte-/kostnadsavveiningene som blir foretatt ved økonomiske beslutninger.
- kunne stille kritiske spørsmål til, og reflektere over, sentrale forutsetninger og antakelser innen de enkelte mikroøkonomiske teoriene eller modellene.
Forkunnskapskrav
Anbefalte forkunnskaper
Eksamen / vurdering
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel | Exam system | Withdrawal deadline | Exam date |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Hjemmeeksamen | 1/1 | 4 Timer | Bokstavkarakterer | — | 27.11.2020 | — |
Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering
Fagperson(er)
Emneansvarlig:
Gorm KipperbergStudieprogramleder:
Tarjei Mandt LarsenArbeidsformer
Omlag 40 forelesningstimer og 15 timer med oppgavegjennomgang.
Det anbefales en samlet tidsbruk i faget på 300 timer i løpet av semesteret, fordelt som følger: 140 timer knyttet til forelesninger, 60 timer knyttet til oppgaveseminar, og 100 timer selvstudium.
Overlapping
Emne | Reduksjon (SP) |
---|---|
Mikroøkonomi (BØK105_1) , Mikroøkonomi (BØK265_1) | 5 |
Mikroøkonomi (BØK265_1) , Offentlig økonomi (BØK270_1) | 5 |
Mikroøkonomi (BHO250_2) , Mikroøkonomi (BØK265_1) | 10 |
Markeds- og næringsøkonomi (BHO250_1) , Mikroøkonomi (BØK265_1) | 10 |
Økonomisk analyse (BHO200_1) , Mikroøkonomi (BØK265_1) | 5 |
Mikroøkonomi (BØK265_1) , Innføring i økonomi (IND100_1) | 5 |
Mikroøkonomi (BØK105_1) , Mikroøkonomi (BØK265_1) , Innføring i økonomi (IND100_1) | 10 |
Mikroøkonomi (BHO250_3) , Mikroøkonomi (BØK265_1) | 10 |
Mikroøkonomi (BHO250_2) , Mikroøkonomi (BHO250_3) , Mikroøkonomi (BØK265_1) | 20 |
Serviceøkonomi (BHO250_4) , Mikroøkonomi (BØK265_1) | 5 |