Emne

Entrepreneurship and Sustainable Startup (BØK385)


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2013-2014

Se emnebeskrivelse og eksamens-/vurderingsinfo for dette studieåret (2024-2025)

Semesters

Fakta

Emnekode

BØK385

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Vår

Undervisningsspråk

Engelsk

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Vår

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten skal få en teoretisk og praktisk forståelse av hvordan en forsknings- eller kunnskapsbasert forretningsidé skapes og hvordan slike ideer kan danne grunnlaget for konkrete virksomheter.

Viktig tema i undervisningen er: Hva er entreprenørskap, markedsanalyser, patenter/rettigheter, kreativitet, økonomi, budsjetter, innholdet i en forretningsplan, salg og finansieringskilder?

Det er sentralt for studenten å ha kjennskap til:

 

  • Hvordan kunnskap og forskning blir til næringsvirksomhet
  • Hva som kjennetegner innovasjon
  • Hvordan blir en idé til forretningsidé
  • Hva som skal til for å realisere en forretningsidé
  • Hva som karakteriserer en vellykket oppstartsbedrift
  • Forretningsplanens formål og oppbygging
  • Intellectual Property Rights (IPR) eller ¿immaterialrett/åndsrett¿ som strategisk virkemiddel i forretningsutvikling
  • Metode og teknikker for undersøkelse av markedsbehov og etterspørselspotensial
  • Forretningsmodell
  • Organisering, styre, ledelse
  • Verdisetting, finansieringsstrategi og kilder

 

Studenten skal få tilført kunnskap som gjør at det å starte og lede bedrift anses å være en overkommelig oppgave.

 

Ferdigheter

Studenten skal

  • Kunne utarbeide en forretningsplan.
  • Kunne vurdere mulig potensial for ulike forretningsideer.
  • Klargjøre produktets/tjenestens funksjon for kunde/bruker, kundeverdi og prisanslag
  • Utføre konkurrent-, bransje og trendanalyser
  • Foreta økonomianalyse, lønnsomhetsanalyser og risikoanalyser samt kartlegge ressursbehov
  • Utarbeide og fremføre en investorpresentasjon

 

Generell kompetanse

Studentene kan

  • planlegge og etablere en virksomhet som strekker seg over tid alene eller som del av en gruppe.
  • tilegne seg oppdatert kunnskap innenfor ovennevnte kunnskaps- og ferdighetsområder og kunnskap om andre områder innen faget
  • formidle sentralt fagstoff gjennom relevante uttrykksformer
  • utveksle synspunkter og erfaringer med andre fagpersoner og bidra til å utvikle god praksis
  • reflektere over etiske problemstillinger innenfor faget
  • se emnet i en større sammenheng i et samfunnsmessig perspektiv
  • nytte kompetansen til innovasjon og nyskaping i etablerte bedrifter

delta i forretningsplankonkurranser som for eksempel Venture Cup.

Forkunnskapskrav

De to første år av et bachelorprogram (120 studiepoeng) eller tilsvarende må være bestått.

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel Exam system Withdrawal deadline Exam date
Muntlig eksamen 3/10 Bokstavkarakterer Audiovisuelle hjelpemidler
Skriftlig innlevering - forretningsplan 7/10 Bokstavkarakterer


Det forutsettes at studentene går sammen i grupper på 3 ¿ 5 studenter, og det oppfordres til tverrfaglige grupper.Karakteren på innlevert forretningsplan fastsettes på basis av den formelle kvalitet på selve forretningsplanen, dvs. hvor godt det er dokumentert og argumentert for de valg som er gjort og de analyser som er gjennomført.

For de som i tillegg leverer forretningsplanen inn til en konkurranse gjør vi oppmerksom på at det kan anvendes forskjellige kriterier for karakterfastsettelsen og for eventuell bedømming i konkurranser. I konkurranser trekkes normalt også forretningsideens potensial inn.

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Mandatory participation of at least 6 of 12 lectures, Submission of preliminary draft description of the business concept

Fagperson(er)

Studieprogramleder:

Tarjei Mandt Larsen

Emneansvarlig:

Andra Riandita

Faglærer:

Andra Riandita

Arbeidsformer

Undervisningen gis gjennom fire intensive forelesningsbolker på 4-6 timer hver i begynnelsen av semesteret. Det forventes aktiv deltakelse i forelesningene. Mellom samlingene må deltakerne arbeide selvstendig i grupper med forretningsplanen. I resten av semesteret tilbys det en del veiledningsøkter etter nærmere avtale. Studentene får da veiledning fra interne veiledere og/eller veiledere fra næringslivet.

 

Samlingene vil bli lagt opp som en kombinasjon av forelesninger, gruppearbeid, diskusjoner og presentasjoner. Det vil bli brukt gjesteforelesere som er spesialister på sine områder.

 

Det forventes av deltakerne at de arbeider med gruppeoppgaver og forretningsplanen gjennom hele semesteret.

Overlapping

Emne Reduksjon (SP)
Entrepreneurship and Sustainable Startup (BØK385_1) , Entreprenørskap i teknologibedrift (MIN220_1) 5

Åpent for

Alle studieprogrammer ved Universitetet i Stavanger.

Litteratur

Pensum er til vurdering og vil bli kunngjort på its learning i desember 2012
Emnebeskrivelsen er hentet fra Felles studentsystem Versjon 1